Dokonalé Tiramisu


Historie tohoto výteÄného receptu sahá až do roku 1800 do mÄ›sta Treviso.

Pokud bychom „tiramisu“ doslovnÄ› pÅ™eložili, znamenalo by to „vezmi mÄ›“.

Původní úÄel tohoto dezertu byl, aby působil jako přírodní afrodiziakum a dodal mužům sílu k manželským sexuálním hrátkám.

káva

Co obsahuje hříšné tiramisu?

Tiramisu obsahuje mascarpone (z toho důvodu je to jeden z nejtuÄnÄ›jších dezertů), syrová vejce, dlouhé piÅ¡koty, espreso, cukr, mandlový likér amaretto a kakao. S pár surovinami vykouzlíte neskuteÄnou dobrotu.

Originální tiramisu

Budete potřebovat:

  • dlouhé cukrářské piÅ¡koty (savoiardi)
  • silnou kvalitní kávu
  • žloutky
  • cukr
  • mascarpone
  • amaretto
  • kakao na posypání

Postup:

  • k ruce si pÅ™ipravte hrnek s Äerstvou, silnou kávou
  • do kávy pÅ™ilijte panáka amaretta
  • žloutky s cukrem vyÅ¡lehejte
  • do krému ze žloutků a cukru pomalu pÅ™imíchejte mascarpone
  • pÅ™ipravte si vhodnou formu a pomalu skládejte vrstvu namoÄených piÅ¡kotů v kávÄ›, krém ze žloutků s mascarpone, piÅ¡koty, krém (poslední vrstva musí být krém)
  • dezert posypte kakaem a dejte vychladit do lednice, ideálnÄ› pÅ™es noc
  • pÅ™ejeme dobrou chuÅ¥

Tip: pravé italské tiramisu pÅ™ipravte partnerovi jako souÄást romantické veÄeÅ™e. Na vlastní kůži si ověříte, zda skuteÄnÄ› tato pochoutka působí jako afrodiziakum.

pár

Varianty na originální tiramisu

stejnÄ› jako vÅ¡echny známé recepty se i dezert tiramisu doÄkal mnoha obmÄ›n. Syrová vejce se Äasto vynechávají (kvůli možné nákaze salmonelózou), piÅ¡koty se namáÄejí do dezertního vína Marsala a z bílků se Å¡lehá sníh. 

PonÄ›kud netradiÄní variace jsou s nutellou, mandlemi Äi Å¡lehaÄkou. Obzvlášť Äeské hospodyňky si zvykly sýr mascarpone nahrazovat pomazánkovým máslem. U verze pro dÄ›ti zas nebude chybÄ›t vanilkový tvaroh nebo pudink. O tom, co jeÅ¡tÄ› je tiramisu a co už ne, nemá cenu příliÅ¡ diskutovat. Protože důležité stejnÄ› je, jak vám nejvíce chutná. Takže pokud si do nÄ›j pÅ™idáte viÅ¡nÄ›, proÄ ne? Nechte si chutnat!